Älykkäät ratkaisut

Älykäs taloautomaatio

Tiesitkö, että yhdellä järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja paljon muuta. Järjestelmien saumattomalla yhteistyöllä saadaan kiinteistön elinkaareen huomattavia säästöjä, joka sopii hyvin nykypäivän säästävään energiatrendiin.

Turvallisuutta

Älykäs taloautomaatio tuo turvallisuutta murtohälyttimien, paloilmaisimien sekä kosteusantureiden kautta. Kontrolloitu pistorasioiden ja laitteiden ohjaus ehkäisee tiettyjen laitteiden unohtumisen päälle. Jos jotain tapahtuu, automatisoitu päävesisulku tai pistorasioiden jännitteettömäksi ohjaus voi estää suuremman vahingon.

Realiajassa valvonta ip-kameroiden kautta, sekä etäohjaus halutuille kodin toiminnoille tuo turvaa, niin asukkaille kuin kiinteistöllekin.

Energiansäästöä ja mukavuutta

Nykyaikaisen helppo ja käyttäjäystävällinen laitteiden ohjaus tuo automaattisesti energiasäästöä, kun valot ovat päällä vain silloin kuin valoa tarvitaan. Optimoitu ilmanvaihdon ja lämmityksen käyttö tuo merkittäviä säästöjä kuitenkin asumismukavuudesta tinkimättä.

Joustavuus

Sovellukset ovat helppo räätälöidä käyttökohteiden mukaan, on kyseessä sitten liiketila, huoneisto, omakotitalo taikka kesämökki. Yli 120 laitevalmistajaa, sekä sitova standardi takaa laitteiden yhteensopivuuden ja saatavuuden. Helppo laajennettavuus tuo mahdollisuuksia lisää päivä päivältä.

Tie toimivaan lopputulokseen

KNX-taloautomaation suunnittelu aloitetaan asiakkaan kanssa istumalla saman pöydän äärelle ja kuuntelemalla asiakkaan toiveita ja ideoita. Suunnittelijan tehtävänä on suunnitella talo asiakkaan toiveiden ja käytettävien resurssien mukaisesti, jotta päästään parhaaseen lopputulokseen. Asiakkaan kanssa käydään läpi vaihtoehtoisia mahdollisuuksia ja ratkaisuja. Saman toiminnon voi toteuttaa usealla eri tavalla ja eritasoisella kustannuksella, joten tuote- ja hintatiedot tämän päivän tarjonnasta ovat tärkeitä.

KNX-suunnittelijan ammattitaito ei jää pelkästään perinteiseen vahvavirtasuunnitteluun. Nykypäivän talotekniikka on kokonaisuus monesta eri järjestelmästä. KNX on se, mikä heiluttaa tämän kokonaisuuden tahtipuikkoa. Toimivan kokonaisuuden saavuttamiseksi sähkösuunnittelijan tehtävälistalla on projektin kokonaisvaltainen järjestelmien läpikäynti. Komponenttien valinta esimerkiksi oikeanlaiselle ilmanvaihtokoneen ohjaukselle, vesimittarin lukemiselle tai energian seurannalle voivat johtaa muutoksiin muissa suunnitelmissa. Tämän vuoksi toimiva verkosto ja palaute muille suunnittelijoille ovat tärkeitä, jotta laajan järjestelmän suunnittelu yhteistyössä on saumatonta.

Hyvä suunnittelu pitää ongelmat pois työmaalta

 

Monet urakoitsijat käyttävät ohjelmointiin ulkopuolista osaajaa. Näin myös järjestelmään tutustuva urakoitsija pystyy saattamaan valmiiksi vaativatkin kohteet. Usein KNX-kohteita on urakoimassa yritys, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta älytalon urakoinnista. Älytalon sähköasennukset eivät kuitenkaan poikkea merkittävästi perinteiseen asennukseen verrattuna, sillä suurimmat erot tulevat esiin järjestelmien integroinneissa ja käytettävistä komponenteista. Näissä apuna ovat selkeät suunnitelmat, joissa järjestelmät ovat sovitettu jo hyvissä ajoin yhteensopiviksi. Lisäksi osaava suunnittelija/ohjelmoija on tarvittaessa urakoitsijan tukena koko projektin ajan.

Näin suunnittelijan näkökulmasta on hienoa nähdä rakennusprojekti alusta loppuun. Työ aloitetaan aina suunnittelulla rakennusprojektin alussa ja käyttöönotto-ohjelmointi on viimeinen vaihe ennen muuttoa. Perinteiseen sähkösuunnitteluun verrattuna KNX-projektissa käyttöönotto-ohjelmoinnin jälkeen näemme valmiin lopputuloksen ja jokaisen projektin varrella mukaan tarttuu paljon oppia, näkemyksiä ja ideoita.